Pages

Followers

Tuesday, 29 April 2014

Makanan Tradisi suku Kaum Suluk
Pengenalan
Masyarakat Malaysia kurang mengenali siapa sebenarnya suku kaum Suluk yang terdapat di Sabah. Orang Suluk tidak memanggil diri mereka Suluk melainkan menggelar diri mereka Tausug yang membawa maksud "Orang dari Sulu". Suluk di Negeri Sabah tertumpu di kawasan Sandakan, Tawau, Lahad Datu, Semporna, Kunak, Kudat dan Kota Kinabalu. Perkampungan awal orang Suluk yang masih boleh dilihat sehingga hari ini ialah Pulau Tambisan yang mana masyarakat Suluknya dominan mengamalkan cara hidup orang Melayu.
Selain terkenal dengan pakaian tradisi, adat resam dan budaya. Suku kaum Suluk kaya dengan kepelbagaian jenis makanan tradisi mereka baik daripada makanan berkuah, makanan laut kepada aneka kuih-muih tradisi suku kaum suluk. Kepelbagaian dan perbezaan makanan suku kaum suluk ini dengan tradisi Melayu telah menyebabkan suku kaum ini dikenali dengan hanya makanan tradisi mereka. Contohnya Tiyula Itum. Sebut sahaja nama tersebut, suku kaum lain seperti Bugis, Bajau, dan lain-lain akan mengenalinya sebagai makanan utama suku kaum Suluk.
Adat resam dan makanan tradisi suku kaum suluk masih lagi diamalkan dalam etnik tersebut. Suku kaum Suluk terkenal dengan makanan tradisi mereka yang sudah menjadi makanan khas setiap kali ada perayaan diadakan seperti majlis perkahwinan, kenduri-kendara dan sebagainya. Walaupun, masa telah berubah ke arah pemodenan namun, suku kaum ini begitu menghormati makanan tradisi mereka iaitu makanan tradisi mereka mesti ada dihidangkan dalam majlis-majlis yang diadakan walaupun makanan “moden” telah mendominasikan makanan tradisi suku kaum tersebut.
Antara makan jenis-jenis makanan yang berkuah suku kaum Suluk ialah Tiyula Itum, Sinagul, Tiyula Istah dan banyak lagi. Jenis makanan mentah pula terdiri daripada Kinilau, agar-agar, tihi-tihi, Gamay dan sebagainya. Kuih-muihnya pula adalah seperti tabit-tabit, ja,pitis,wadjit,panganan,durul, patulakan,bibingka, patolakan dan sebagainya.



Jenis-jenis makanan Suku Kaum Suluk.
1.      sup hitam Tiyula Itum 

Makanan tempatan suku kaum Suluk yang paling popular adalah sup hitam Tiyula Itum ia daripada Daging dan dimasak dengan Kelapa bakar yang sudah dihancur sebagai perencah kepada sup.  Daging yang sudah dihiris atau dipotong menjadi potongan kecil akan diperap dengan kunyit, selepas itu daging tersebut akan digaul dengan kepala bakar yang sudah hancur dikisar sehingga sebati. Selepas itu, daging tersebut akan dimasak dalam periuk dengan menambah air,garam, serai, lada secukup rasa, ajinimoto, dan halia. Tiyula Itum menjadi kegemaran dan kemestian kepada semua suku kaum suluk jika ada perayaan seperti Perkawinan dan ia jarang-jarang dimasak kecuali perayaan besar-besaran. Makanan ini juga boleh dimasak sekiranga sesebuah keluarga itu inginkan makanan ini sebagai makanan makan tengah hari atau malam.

2.      Kinilau

Kinilau juga merupakan makanan tradisi makanan orang Suluk. Di Sarawak, Kinilau dikenali sebagai Umai. Kinilau ini diperbuat daripada ikan mentah seperti ikan kayu diperap dengan menggunakan cuka atau limau. Tetapi, sebelum ikan tersebut diperap tulang ikan haruslah dibuang dahulu hanya isi ikan sahaja yang akan diambil dan potong halus. Selepas ikan tersebut kelihatan masak sedikit atau bertukar warna menjadi warna pucat, ikan tersebut akan di buang air cuka sedikit. Perencah-perencah seperti mangga, garam, ajinomoto,hirisan bawang besar, tomato dan lada akan dicampurkan dalam makanan tersebut dan digaul bersama-sama ikan tersebut. Kinilau ini akan dimakan bersama dengan putu, sinanglag, atau nasi. Terpulang kepada citarasa seseorang individu tersebut.

3.      Putu/ Piyuto

Putu merupukan sejenis makanan yang berasal daripada ubi kayu. Ubi kayu tersebut akan diproses dahulu.Ubi yang sudah siap diproses dan menjadi halus akan dikukus dengan menggunakan peralatan yang dikhususkan untuk memasak putu seperti, cerek air yang penutupnya digantikan dengan tempurung kelapa. Tempurung kelapa akan dicantumkan bersama cerek tersebut. Cerek akan di isi air dan ubi akan dimasukkan kedalam tempurung kelapa dan siap untuk dikukus. Selepas masak putu tersebut akan diulit dan dipotong menjadi potong kecil-kecil dan ditaburkan isi kelapa sedikit. Sejarahnya, semasa zaman Jepun, beras menjadi sukar diperolehi, maka ubi kayu telah diproses menjadi makanan ruji dan dinamakan putu. ia disebut piutu. ,Makanan tradisi kaum Suluk ini juga popular dalam kalangan kaum Bajau, khususnya Bajau Semporna. Pada masakini, putu sudah menjadi makanan tradisional yang dikaitkan dengan Sabah. Makanan ini hanya terdapat di Sabah dan makanan ini akan di makan bersama ikan goreng, ikan penggang, kinilai dan apa-apa sahaja jenis lauk.



4.      Sinanglag
Makanan yang berada dalam piring tersebut adalah Sinanglag. Juga merupakan sejenis makanan yang diperbuat daripada ubi yang sudah diproses. Ubi tersebut akan digoreng dengan menggunakan minyak masak ala kadar sahaja agar ubi tersebut tidak melekit dalam kuali. Ubi tersebut akan kelihatan ubi hancur kerana bentuknya yang kecil apabila sudah masak. Sinanglag ini akan dimakan bersama lauk seperti ikan dan sebagainya. makanan ini boleh mengenyangkan sehingga orang ramai tidak perlu makan nasi, selain sesuai dimakan sepanjang masa.

5.      Sinagul
Sinagul merupakan makanan jenis berkuah. Selain Suluk, makanan ini juga sebenarnya salah satu makanan suku kaum Bajau yang terdapat di Sabah. Sinagul merupakan masakan yang dimasak dengan menggunakan makanan laut seperti ikan buntal dan dimasak dengan santan serta kunyit.

6.      Tihi-tihi

Marupakan makanan laut yang sudah menjadi makanan tradisi suku kaum Suluk sejak dari dulu lagi. Tihi-tihi ini merupakan landak laut dan digaul dengan rempah-rempah seperti limau,mangga,bubuk dan lada. Isi landak tersebut yang sudah dicampur dengan rempah-rempahnya akan dicampurkan dengan sinanglag dan digaul sehingga sebati dan boleh dimakan begitu sahaja.

No comments:

Post a Comment