Makanan
Tradisi suku Kaum Suluk
1.0
Pengenalan
Masyarakat
Malaysia kurang mengenali siapa sebenarnya suku kaum Suluk yang terdapat di
Sabah. Orang Suluk tidak memanggil diri mereka Suluk melainkan menggelar diri
mereka Tausug yang membawa maksud "Orang dari Sulu". Suluk di Negeri Sabah tertumpu di kawasan
Sandakan, Tawau, Lahad Datu, Semporna, Kunak, Kudat dan Kota Kinabalu. Masyarakat Suluk tergolong dalam rumpun
Melayu sama seperti suku kaum Melayu Brunei, Melayu Banjar, dan Melayu Jawa. Di
Sabah, masyarakat Suluk tempatan telah hidup beratus tahun di Sabah bersama
masyarakat lain seperti masyarakat Bajau,Dusun, Sungai dan Murut.
Suku kaum Suluk kaya dengan kepelbagaian jenis
makanan tradisi mereka baik daripada makanan berkuah, makanan laut kepada aneka
kuih-muih tradisi suku kaum suluk. Kepelbagaian dan perbezaan makanan suku kaum
suluk ini dengan tradisi Melayu telah menyebabkan suku kaum ini dikenali dengan
hanya makanan tradisi mereka. Adat resam dan makanan tradisi suku kaum suluk
masih lagi diamalkan dalam etnik tersebut. Suku kaum Suluk terkenal dengan
makanan tradisi mereka yang sudah menjadi makanan khas setiap kali ada perayaan
diadakan seperti majlis perkahwinan, kenduri-kendara dan sebagainya. Antara
jenis-jenis makanan yang berkuah suku kaum Suluk ialah Tiyula Itum, Sinagul,
Tiyula Istah dan banyak lagi. Jenis makanan mentah pula terdiri daripada
Kinilau, agar-agar, tihi-tihi, Gamay dan sebagainya. Kuih-muihnya pula adalah
seperti tabit-tabit, ja,pitis,wadjit,panganan,durul, patulakan,bibingka,
patolakan dan lain-lain (Kebudayaan Etnik
Suluk Sandakan, e.d.).
2.0 Perbincangan
Seterusnya kami
akan membincangkan beberapa jenis makanan masyarakat Suluk yang sudah menjadi
makanan rutin harian mereka. Diantaranya ialah:
a)
Tiyula
Itum
b)
Tihi-tihi
c)
Agar-agar
dan Latok
Perbincangan ini
difokuskan kepada beberapa jenis makanan sahaja disebabkan pembatasan hasil
karja yang telah ditetapkan dan masa yang diberikan untuk menyiapkan tugasan
ini adalah terhad. Oleh tu, kami akan membincangkan beberapa makanan utama dan
popular dalam masyarakat Suluk seperti Tiyula Itum, Tihi-tihi dan agar-agar.
2.1 Tiyula Itum
Makanan tempatan
suku kaum Suluk yang paling popular adalah sup hitam Tiyula Itum atau
dikenali sebagai Tiyula Itum. Sup ini terdiri daripada daging dan dimasak
dengan kelapa bakar yang sudah dihancur sebagai perencah kepada sup. Daging yang telah dihiris atau dipotong
menjadi potongan kecil akan diperap dengan kunyit, selepas itu daging tersebut
akan digaul dengan kelapa bakar yang sudah hancur dikisar sehingga sebati.
Selepas itu, daging tersebut akan dimasak dalam periuk dengan menambah air,garam,
serai, lada secukup rasa, ajinimoto, dan halia. Tiyula Itum menjadi kegemaran
dan kemestian kepada semua suku kaum suluk jika ada perayaan besar-besaran
seperti Perkawinan. Makanan telah dikenali ramai oleh suku kaum lain di Sabah
seperti Bugis, Bajau, Sungai dan lain-lain. Ini menunjukkan kesepaduan dalam
kalangan etnik lain telah terjalin melalui pengenalan makanan tradisi ini.
2.2 Tihi-tihi
Merupakan
makanan laut yang sudah menjadi makanan tradisi suku kaum Suluk sejak dari dulu
lagi. Tihi-tihi atau pun dikenali ramai sebagai landak laut akan digaul dengan
rempah-rempah seperti limau,mangga,bubuk dan lada. Isi landak tersebut yang
sudah dicampur dengan rempah-rempahnya akan dicampurkan dengan Sianglag (Ubi
Kayu) dan digaul sehingga sebati dan boleh dimakan begitu sahaja. Tihi-tihi ini
juga dinikmati oleh etnik lain seperti etnik Bajau di Sabah. Ini menunjukkan
makanan ini bukan sahaja dikenali dalam masyarakat Suluk tetapi etnik lain juga
turut mengenalinya. Kesepaduan antara etnik ini dapat dilihat apabila mereka
saling berkomunikasi antara satu sama lain tentang makanan tradisi mereka di
pasaraya. Walaupun menggunakan loghat bahasa yang berbeza tetapi mereka akan
cuba memahami antara satu sama lain.
2.3 Agar-agar dan Latok
Gambar diatas
merupakan gambar agar-agar dan latok. Makanan laut ini merupakan makanan
tradisi suku kaum Suluk dari turun temurun. Makanan ini begitu senang
dihidangkan hanya dengan merebus makanan tersebut dan selepas itu tambah
rempah-rempah seperti limau, lada sedikit garam dan ajinomoto sebagai perasa.
Kadang ada seseorang individu tersebut akan menambah makanan ini dengan
Tihi-tihi dan “Bubuk” sebagai menambah rasa dan ia dimakan bersama Sianglag
atau Putu (Ubi kayu). Makanan ini baik untuk kesihatan contohnya latok baik
dimakan oleh kerana ia merupakan ubat gastric. Oleh yang demikian, makanan
tradisi masyarakat Suluk bukan sahaja melambangkan kesepaduan antara etnik
disesuatu tempat tetapi makanan tersebut juga kaya dengan khasiat yang terkandung
dalam makanan tersebut.
3.0 Kesepaduan Kaum di Malaysia
melalui makanan tradisi kaum Suluk di Sabah.
Malaysia
sememangnya kaya dengan pelbagai makanan istimewa terutama hidangan tradisional
yang terdapat di setiap negeri. Ia menjadi sebahagian keunikan dan identiti
bagi mengenali lebih dekat sosial dan budaya sesuatu masyarakat di negara ini. Kepelbagaian
etnik seperti Bajau, Sungai dan Bugis di Sabah yang banyak memupuk keharmonian
melalui makanan telah menjadi wadah keunikan rakyat Sabah. Kesepaduan etnik
melalui makanan tradisi masyarakat Suluk dapat dilihat melalui etnik-etnik
seperti berikut:
3.1 Bajau
Masyarakat
Bajau merupakan salah satu etnik yang terdapat di Sabah. Masyarakat Bajau
mempunyai sedikit persamaan dari segi makanan tradisi masyarakat Suluk seperti
Tihi-tihi dan agar-agar serta latok. Kesamaan ini memperlihatkan kesepaduan
antara etnik tersebut terutamanya di pasaraya etnik Bajau dan Suluk akan saling
berkomunikasi dan berkongsi makanan tradisi mereka antara satu lain untuk
dijual beli.
3.2 Bugis
Masyarakat
Suluk juga adakalanya mengadakan rumah terbuka apabila majlis-majlis keramaian
seperti perkahwinan, putung jambul, kenduri-kendara dan sebagainya.
Kepelbagaian etnik yang datang untuk menjama dan memeriahkan majlis keramaian
tersebut telah menunjukkan keharmonian dan kesepaduan antara etnik. Contohnya
masyarakat Bugis akan menikmati makanan Suluk terutamanya makanan Tiyula Itum
kerana makanan tersebut tidak perna mereka nikmati sebelum ini. Oleh itu, kepelbagaian
makanan masyarakat Suluk telah menimbulkan kesepaduan antara etnik yang
terdapat di Sabah. Lebih-lebih lagi, sesetengah masyarakat Bugis ada yang ingin
tahu tentang cara memasak Tiyula Itum. Komunikasi yang berlaku antara etnik
tersebut telah menggambar perpaduan dalam kalangan masyarakat tersebut.
3.3 Sungai
Masyarakat
Sungai yang terdapat di Sabah tidak ketinggalan untuk menikmati makanan
masyarakat Suluk. Masyarakat Sungai akan berkunjung ke gerai makanan masyarakat
Suluk semata-mata untuk menikmati makanan tradisi masyarakat tersebut. Hal ini
telah menunjukkan penerimaan kepelbagaian jenis makanan antara etnik yang
terdapat di Sabah telah melambangkan perpaduan antara etnik. Malahan, keamanan
dan keharmonian juga dapat dipupuk melalui kepelbagaian makanan tersebut dalam
kalangan etnik-etnik yang terdapat di Sabah.
4.0 Cadangan
Cadangan untuk
mempromosikan makanan tradisi masyarakat Suluk ini perlulah diadakan diantara
etnik di seluruh Malaysia mahupun di peringkat antarabangsa agar makanan
masyarakat Suluk lebih kenali oleh etnik-etnik lain. Antara cadangan tersebut
adalah:
4.1 Kempen Makanan Tradisional di Sabah
Kempen
untuk memperkenalkan makanan tradisional di Sabah haruslah kerap kali diadakan
di seluruh dunia seperti di IPTA atau pun IPTS agar makanan tersebut dapat
dikenali orang ramai bukan sahaja didalam negara malah diluar negara agar
makanan tradisional tersebut tidak luput ditelan arus pemodenan dan perubahan
masa.
4.2 Bazar diperingkat IPT
Gerai
tentang makanan masyarakat Suluk haruslah dibuka untuk memperkenalkan makanan
tradisi masyarakat tersebut di peringkat universiti. Hal ini demikian kerana
agar mahasiswa-mahasiswi yang datang dari pelosok dunia dan terdiri daripada
pelbagai latar belakang budaya dan etnik dapat mengenali makanan dan budaya
masyarakat Suluk. Selain daripada itu, makanan Suluk tidak asing lagi bagi
etnik-etnik lain yang terdapat di universiti.
Cadangan tentang
makanan tradisional ini dapat dinikmati bukan sahaja oleh satu kaum tetapi
boleh disajikan kepada kaum-kaum yang lain. Dengan ini, rakyat di negara ini
dapat mengeratkan lagi tali persaudaraan dan tidak lagi menimbulkan isu
perkauman agar dapat hidup dengan aman serta harmoni bagi menjayakan kesepaduan
kaum di Malaysia dalam kepelbagaian etnik terutamanya etnik di Sabah.
5.0 Kesimpulan
Suku
kaum Suluk kaya dengan makanan tradisi mereka. Sebenarnya terdapat banyak lagi
makanan tradisi suku kaum Suluk yang sudah diasimilasikan dengan makanan kaum Melayu
dan dikenali oleh etnik lain seperti (Jualan=Goreng Pisang, Putli Mandi= Putli
Mandi, wadjid=wajid, Apam= Panyalam) dan banyak lagi. Ini menunjukkan
sebahagian makanan tradisi suku kaum Suluk sebenarnya sudah lama dikenali di
semenanjung Malaysia. Namun begitu, ada sebahagian makanan tradisi suku kaum
Suluk yang tidak atau kurang dikenali oleh orang ramai. Keunikan makanan
tradisi masyarakat Suluk telah menjadi sebahagian daripada identity negeri
Sabah.
Kesimpulannya,
sebagai rakyat Malaysia yang mempunyai makanan tradisional tersendiri ialah
sesuatu yang harus dibanggakan kerana ia mencerminkan keunikan budaya dan
identiti bangsa di negara kita. Oleh itu, kita harus berasa
bangga terhadap negara kita dan sama-sama
kita merealisasikan tiga kata keramat iaitu perpaduan, kesepaduan dan
penyatupaduan menjadi reality dalam kepelbagaian etnik yang terdapat di
Malaysia.
No comments:
Post a Comment